Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY – Ιστορία και σημασία

Submitted on
BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY

Γνωρίζεις τις εκπτώσεις αυτών των ημερών, αλλά πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία τους πίσω από την ονομασία?

Έφτασε πάλι αυτή η περίοδος του χρόνου όπου καταστηματάρχες και καταναλωτές προσδοκούν! Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και όλοι ανυπομονούν αγωνιωδώς! Φυσικά, μιλάμε για τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του χρόνου, τις περιβόητες Black Friday και Cyber Monday! Μπορεί στην Ελλάδα να είναι διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια, όμως στην πραγματικότητα κρύβουν ιστορία από πίσω τους. Πάμε να την δούμε!

H Black Friday έχει ορισθεί ως η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και προέρχεται από την Β. Αμερική όπου και συνδέεται άμεσα με την Ημέρα Ευχαριστιών (Thanksgiving), η οποία γιορτάζεται μία μέρα πριν. Η μέρα αυτή, σηματοδοτεί, ουσιαστικά, το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών, συνδέοντας την Ημέρα των Ευχαριστιών με τον Άγιο Βασίλη. Αυτή η ημέρα αφορά τις προσφορές σε φυσικά καταστήματα.

BLACK FRIDAY & CYBER MONDAY
Ωστόσο, υπάρχουν δύο εκδοχές για τις οποίες λέγεται ότι η γνωστή ‘Μαύρη Παρασκευή’ πήρε το όνομά της. Η πιο διαδεδομένη βασίζεται στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων. Για τα κέρδη της επιχείρησης χρησιμοποιούσαν μαύρο μελάνι ενώ για τις ζημίες κόκκινο. Επί των πλείστων, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου οι επιχειρηματίες δήλωναν απώλειες, δηλαδή κόκκινο χρώμα. Όμως, το διάστημα της εορταστικής περιόδου επέφερε κέρδη κι έτσι οι επιχειρήσεις ήταν ‘στα μαύρα’!

Η δεύτερη εκδοχή, σχετικά με την ονομασία, προέρχεται από τις αστυνομικές αρχές της Philadelphia. Εξαιτίας της συμφόρησης στους δρόμους και το πλήθος κόσμου που επικρατούσε στα μαγαζιά, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον κόσμο, με αποτέλεσμα γι’ αυτούς να ήταν μία «μαύρη» ημέρα!

Η ονομασία Black Friday παραμένει η ίδια, αν και έγιναν αρκετές προσπάθειες για να μετονομαστεί σε Big Friday.

CYBER MONDAY

Από την άλλη μεριά, η Cyber Monday, ένα σχετικά πιο καινούριο event, αφορά ξεκάθαρα τις ηλεκτρονικές αγορές και δίνει την ευκαιρία σε καταστήματα e-shop να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι καταναλωτές ήθελαν να επωφεληθούν από τις διαφημιζόμενες ευκαιρίες της Black Friday, έτσι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τις πιστωτικές τους κάρτες θα μπορούσαν να αγοράζουν από όπου κι αν βρίσκονταν, χωρίς να πάνε στο φυσικό κατάστημα για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Τότε, οι επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι η ζήτηση αυτή επρόκειτο να γίνει trend! Κι έτσι κι έγινε! Ουσιαστικά, η Cyber Monday ‘γεννήθηκε’ από αυτήν την ανάγκη που πυροδοτήθηκε από τους αγοραστές και διαρκεί για 24 ώρες. Η πρώτη Δευτέρα μετά την Black Friday είναι και η συγκεκριμένη ημέρα.

Black Friday

Το μόνο σίγουρο για τις δύο αυτές ημέρες, είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που τίθενται σε ισχύ, για τις οποίες ο κόσμος περιμένει όλο τον χρόνο, ώστε να κάνει τις αγορές του στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Καθώς σηματοδοτούν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, επωφελημένοι είναι και οι καταστηματάρχες!

Get ready for Black Friday & Save money for Cyber Monday!