Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

#andreoyacademy - DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

Submitted on
Ενότητα
DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

Η συντήρηση των μεταλλικών επιφανειών, όπως τα κάγκελα, σιδερένιες πόρτες, γκαραζόπορτες, σιδερένια τραπέζια και καρέκλες, είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά αρχίζει η φθορά τους, το χρώμα ξεφτίζει και στο τελικό στάδιο αρχίζει και εμφανίζεται σκουριά.

Η #andreoyacademy είναι εδώ για να σε βοηθήσει να συντηρήσεις και να ανανεώσεις το χρώμα στις σιδερένιες επιφάνειες του σπιτιού σου. Εύκολα και οικονομικά, ακόμα και αν το επιχειρείς για πρώτη φορά, οι οδηγίες της #andreoyacademy για DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφανειών, θα σε καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα, εσείς απλά βάλτε λίγη διάθεση και υπομονή!

DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε: 

#andreoyacademy tip: Το καλοκαίρι είναι κατάλληλη εποχή για να συντηρήσουμε τα σιδερένια κάγκελα μας. Βάφουμε πάντα όμως νωρίς το πρωί ή και αργά το απόγευμα. Η υψηλή θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μέρας, ανεβάζει την θερμοκρασία στις μεταλλικές επιφάνειες με αποτέλεσμα να σας κάψει το χρώμα κατά την εφαρμογή.

#andreoyacademy tip: Δεν ξεκινάμε ποτέ την βαφή όταν οι επιφάνειες είναι υγρές ή όταν υπάρχει υγρασία. Το χρώμα δεν θα πιάσει καλά πάνω στο μέταλλο και σίγουρα θα ξεφλουδίσει μετά από λίγο καιρό.

DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

Πριν ξεκινήσουμε την συντήρηση των σιδερένιων επιφανειών.

Πολύ καλός καθαρισμός

Ο καθαρισμός των σιδερένιων κάγκελων, είναι η πρώτη, βασική και απαραίτητη κίνηση που θα κάνεις. Θέλουμε μια πεντακάθαρη επιφάνεια για να πιάσει σωστά το χρώμα πάνω στις σιδερένιες επιφάνειες στην συνέχεια. Πλύντε άφοβα με άφθονο νερό με ένα λάστιχο και με ένα βρεγμένο πανί σκουπίστε καλά την επιφάνεια. Σε όποια σημεία παραμείνει σκασμένο, φθαρμένο χρώμα ή σκουριά, τρίψτε καλά με γυαλόχαρτο μέχρι να το αφαιρέσετε εντελώς. Με ένα πινέλο απομακρύνεται τα υπολείμματα, και μετά πλύντε ξανά τις σιδερένιες επιφάνειες.

Η μέθοδος για ερασιτέχνες

Οι οδηγίες για DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφανειών της #andreoyacademy σε αυτό το άρθρο, απευθύνονται σε ερασιτέχνες, στόχος είναι εύκολα και οικονομικά να μπορέσετε να κάνετε συντήρηση και βαφή μόνοι σας. Με σωστή εφαρμογή των οδηγιών, θα χρειαστείτε συντήρηση εκ νέου σε 1-2 χρόνια (ίσως και περισσότερο ανάλογα την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή σας).

Για να παραμείνουν απλές, γρήγορες και οικονομικές οι οδηγίες μας, θα παρακάμψουμε τα βήματα εφαρμογής αντισκωριακών υλικών και ασταριού, τα οποία θα χρησιμοποιούσε απαραίτητα ένας επαγγελματίας γιατί έτσι θα διασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα σιδερένια κάγκελα και γενικότερα για τις σιδερένιες επιφάνειες σας.

#andreoyacademy tip: Υπάρχουν, αν θέλετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω, και χρώματα που είναι δύο ή και τρία σε ένα (δηλαδή είναι ταυτόχρονα αντισκωριακό ή/και αστάρι και τελικό χρώμα) που μπορούν να προσομοιώσουν την εργασία του επαγγελματία που αναφέρουμε. 

DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

Πάμε να συντηρήσουμε σιδερένια κάγκελα, γκαραζόπορτες, σιδερένια τραπέζια και καρέκλες!

Ώρα να συντηρήσουμε και να ανακαινίσουμε τις σιδερένιες επιφάνειες μας! Επιλέγουμε την απόχρωσή μας και τι φινίρισμα (ματ, σατινέ, γυαλιστερό ή ακόμα και σφυρήλατα χρώματα), μας ταιριάζει αισθητικά και ξεκινάμε να μεταμορφώνουμε τις σιδερένιες επιφάνειες μας σε καινούριες!

Θα χρειαστούν απαραίτητα δύο στρώσεις, σας προτείνουμε να έχουν μία μέρα κενό ανάμεσα τους για να προλάβει να στεγνώσει καλή η πρώτη στρώση. Αν έχετε διάθεση και για τρίτη στρώση θα χρειαστεί να συντηρήσετε πολύ αργότερα!

#andreoyacademy tip: Δεν χρειάζεται να πλένετε κάθε φορά τα ρολά ή τα πινέλα χαλώντας δυνάμεις και διαλυτικό. Τυλίξτε καλά σε μια σακούλα και κλείστε την όσο πιο σφιχτά μπορείτε βγάζοντας όσο περισσότερο αέρα μπορείτε. Μπορεί να τα διατηρήσει 1-2 μέρες χωρίς να ξεραθούν!

DIY Συντήρηση μεταλλικών επιφάνειων

#andreoyacademy tips:

  • Θυμίζουμε, καθαρίστε καλά και αφαιρέστε όλα τα σαθρά χρώματα ή σκουριά
  • Καλύψτε γύρω από τον χώρο που θα βάψετε (στρώστε εφημερίδες, χαρτί οντουλί, νάυλον, παλιά σεντόνια).
  • Φορέστε γάντια μιας χρήσης και μακριά ρούχα για να προστατέψετε το δέρμα σας. Τα ντουκοχρώματα δεν βγαίνουν με νερό μετά, καλύτερα να μην λερώσετε το δέρμα σας για να μην παιδευτείτε στον καθαρισμό του.
  • Ξεκινήσετε την βαφή από τις δυσπρόσιτες περιοχές, με αυτό τον τρόπο θα μείνουν οι εύκολες για το τέλος και δεν διακινδυνεύετε να ακουμπήσετε πάνω σε φρέσκο χρώμα!
  • Δεν βάφουμε αν έχει αέρα γιατί μπορεί να σηκωθεί σκόνη ή να πέσουν φύλλα κτλ. Θα κολλήσουν στο χρώμα μας και μας χαλάσουν το αποτέλεσμα!
  • Φροντίστε το πινέλο ή το ρολό σας να έχει πάντα αρκετό χρώμα πάνω και απλώστε το ομοιόμορφα.
  • Τα πιο ευπαθή σημεία να εμφανίσουν φθορά - σκουριά γρήγορα είναι οι γωνίες και τυχόν σχέδια που έχουν τα κάγκελά σας. Δώστε μεγάλη προσοχή και έχετε υπομονή αυτές οι επιφάνειες να πάει άφθονο χρώμα και απλώστε το για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, ακόμα και η πιο δύσκολη γωνίτσα.
  • Μην γυρίσετε σε ήδη βαμμένη επιφάνεια (ειδικά αν έχει αρκετή ζέστη ή αέρα), για να διορθώστε ατέλεια που είδατε. Θα ‘’τραβήξετε’’ το χρώμα και θα σας αφήσει σημάδι. Θα διορθωθεί στην δεύτερη στρώση.  
  • Συνεχίζοντας το παραπάνω μην βιάζεστε. Αργές και απαλές κινήσεις και πριν συνεχίσετε σε επόμενη επιφάνεια ελέγξτε πάντα αυτή που αφήνετε πριν τραβήξει, όσο είναι φρέσκια για τυχόν ατέλειες που χρειάζονται διόρθωση.
  • Μην αγχώνεστε αν δεν προλάβετε να τελειώσετε όλη την επιφάνεια. Αν κουραστήκατε ή απλά κάτι έτυχε και πρέπει να διακόψετε μπορείτε να συνεχίσετε την επόμενη μέρα. Απλά προσέξτε να μην σταματήσετε σε ευθεία γραμμή! 
  • Πάντα σταματάμε όχι ομοιόμορφα (ευθεία γραμμή) αλλά όσο πιο ανομοιόμορφα (σκεφτείτε ένα μοτίβο τεθλασμένης γραμμής) μπορείτε να το κάνετε για να μην φαίνεται στο μάτι η ένωση αν συνεχίσετε την επόμενη μέρα.