Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μελλοντικός στόχος του συνδέσμου είναι η δημιουργία εξειδικευμένων σχολών

Submitted on
Συνέντευξη Ανδρέου Αργύρης

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης κ. Αργύρης Ανδρέου μιλάει στο περιοδικό εργοταξιακά θέματα για τη φιλοσοφία του συνδέσμου, στέκεται στο ''Νέο Εξοικονομώ'' και εστιάζει σε ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα.

Αρχικά πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Συνδέσμου. Πότε ιδρύθηκε και ποια ήταν η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του; Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν τον σύνδεσμό σας και ποια είναι η κύρια αποστολή του;

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης ιδρύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια. Είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους και ενεργούς συνδέσμους και αποτελεί το επίσημο συλλογικό όργανο της χώρας μας για το επάγγελμα της μόνωσης. Κύριος σκοπός από την ίδρυσή του, ήταν η μελέτη η προώθηση και η προβολή των προβλημάτων του κλάδου, η αλληλοϋποστήριξη των μελών μεταξύ τους, καθώς και η διασφάλιση της άρτιας παροχής μονωτικών υπηρεσιών, ώστε να αποτελεί εχέγγυο ασφαλείας και ποιότητας για τους καταναλωτές.

Υπάρχει συνεργασία  και με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού?

Βεβαίως υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχους και διεθνής αναγνωρισμένους φορείς  του εξωτερικού  όπως είναι ο FEDERATION EUROPEEN DE SYNDICATS D ISOLATION (F.E.S.I.) και EUROPEAN  INDUSTRIAL INSULATION FOUNDATION (E.I.I.F). Άλλωστε ο σύνδεσμός μας δημιουργήθηκε ύστερα από προτροπή συναδέλφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει μία ενιαία και δυνατή φωνή για τις ελληνικές επιχειρήσεις μόνωσης και στεγανοποίησης, για την ελληνική επικράτεια αλλά και την Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όσο αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων όπου η μόνωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα…

Σωστά! Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% - 50% της κατανάλωσης ενέργειας, όπως έχουν δείξει παγκοσμίως οι περισσότερες μελέτες. Η περισσότερη από αυτήν την ενέργεια καταναλώνεται για την θέρμανση και ψύξη τους, αλλά υπάρχουν μεγάλες ενεργειακές απώλειες λόγω ανεπαρκούς μόνωσης. Αν σε ένα κτίριο γίνει σωστή χρήση των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας, στην περίπτωσή μας σωστή μόνωση, τότε μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 80% της ενέργειας που χρειάζεται ένα κτίριο ώστε να θερμανθεί και ψυχτεί.

Τι έχει αλλάξει πλέον όσο αφορά την μελέτη ενός κτιρίου; Υπάρχουν νέα πρότυπα και πιστοποιήσεις;

Σε αντίθεση με παλαιοτέρα κτίρια για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση στα σύγχρονα κτίρια, απαιτείται πλέον να πληρούνται ευρωπαϊκά πρότυπα θερμομόνωσης, πυρασφάλειας και αντισεισμικών κανονισμών. Αυτά τα πρότυπα πρέπει να λαμβάνει υπόψη η μελέτη του εκάτοστε μηχανικού, με σκοπό την ασφάλεια, τη θερμική άνεση των ενοίκων και φυσικά την εξοικονόμηση ενέργειας. 

ΠΣΕΜ Ανδρέου Αργύρης

Ένα επαρκώς θερμομονωμένο κτήριο εξοικονομεί χρήματα και έχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε ποια φάση βρίσκεται το «Νέο Εξοικονομώ» το οποίο αφορά και την θερμομόνωση;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως το τέλος του έτους αναμένεται να δημοσιευτεί το νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021» το οποίο  αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, καθώς και στις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. 

Ποιες είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στο κλάδο σας; Ποια είναι τα «έξυπνα» μέσα τεχνολογίας τα οποία βοηθούν ως προς την βέλτιστη διεκπεραίωση  των εργασιών σας;

Ευτυχώς ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με τάχιστους ρυθμούς. Συνεπώς έχουμε στη διάθεσή όργανα ακριβείας, που μας βοηθούν στη σωστή εκτίμηση της παθογένειας του κτιρίου, αλλά και στην υλοποίηση της εκάστοτε εργασίας. Για παράδειγμα διαθέτουμε ηλεκτρονικά όργανα μετρήσεων για θερμογραφικό έλεγχο, bower door test (τεστ αεροστεγανότητας) κ.α. 

Όσο αφορά το επάγγελμα των μονωτών θεωρείτε πως βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο όσο αφορά την επαγγελματική κατάρτιση. Υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές που αφορούν τον κλάδο σας;

Η πιστοποίηση των μελών μας ήταν και είναι κύριο μέλημά μας, και αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό, καθώς είναι σε εξέλιξη το έργο: «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μελλοντικός στόχος του συνδέσμου είναι η δημιουργία εξειδικευμένων σχολών, όπου οι επαγγελματίες μονωτές θα μπορούν να πιστοποιηθούν και να είναι ευρωπαϊκά αναγνωρισμένοι.

Κατά πόσο επηρεάστηκε ο κλάδος σας από την υγειονομική κρίση; 

Υπήρχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, διότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την υγειονομική αποσταθεροποίηση της χώρας και έπληξε  όλους τους κλάδους επαγγελμάτων, συνεπώς και τον κλάδο των μονωτών. 

Ποια είναι το μελλοντικά σας σχέδια και τι δράσεις έχουμε να περιμένουμε από εσάς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα; 

Σταθερός πυλώνας του συνδέσμου είναι η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του σε ότι αφορά το επάγγελμά μας, μέσω σεμιναρίων και ημερίδων. Ήδη έχει προγραμματιστεί στις αρχές του έτους 2022 ημερίδα με θέμα ''Συστήματά Λύσεων Θερμομόνωσης & Στεγάνωσης'' Επίσης θα ήθελα να επισημάνω το εξής:  Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία έτη το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονες βροχοπτώσεις. Στόχος του συνδέσμου είναι αλλαγή προτύπων που αφορούν τις διατομές υδρορροών στις κατασκευές για την καλύτερη απορροή των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν διαβρώσεις στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Η πλειονότητα των κτιρίων διαθέτει διατομές υδρορροών οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς για τα τελευταία καιρικά φαινόμενα. 

Τον ερχόμενο Μάϊο η Τεχνοεκδοτική / T Press διοργανώνει την διεθνή έκθεση «Ergo Tec» για τα μηχανήματα έργων. Στα πλαίσια της έκθεσης θα διεξαχθεί τριήμερο forum με πληθώρα εκδηλώσεων που θα αφορά τα μηχανήματα έργων, τα έργα υποδομών και τις νέες τεχνολογίες που αφορούν τον κλάδο. Την ώρα όπου η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, πιστεύετε πως η έκθεση θα συνεισφέρει στην επιτυχημένη πορεία που έχει χαράξει ο κατασκευαστικός κλάδος; 

Φυσικά και θα συνεισφέρει θετικά! Μετά τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας, όπου η στασιμότητα είναι εμφανής σε όλους τους κλάδους, τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι απαραίτητες! Και ευχόμαστε να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα, ώστε να υπάρχει πληθώρα εκθέσεων και σεμιναρίων με στόχο την ανοδική ανάπτυξη της αγοράς.