Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Μόνωση ως αντίδοτο της «Ενεργειακής Φτώχειας»

Submitted on
Θερμοπρόσοψη

Συνέντευξη του Ανδρέου Αργύρη, πρόεδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης (Π.Σ.Ε.Μ.) στο περιοδικό Boussias construction

Ποιες τεχνοτροπίες και ποια καινοτόμα υλικά πρωταγωνιστούν στον τομέα των μονώσεων;  Ποια είναι τα ενεργειακά οφέλη;

Οι σωστές μονώσεις στα κτήρια είναι ο κύριος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Ξεκινώντας πάντα από την οροφή (μόνωση ταράτσας ή μόνωση στέγης) και συνεχίζοντας με την μόνωση πυλωτής (όπου υπάρχει) και τις τοιχοποιίες (θερμοπρόσοψη) μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω 80% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται για να θερμάνουμε ή να ψύξουμε ένα κτίριο.

Με αφορμή και τις πρόσφατες πολύ δυσμενείς εξελίξεις που έχουμε στις τιμές ενέργειας, είναι πλέον κρίσιμο και καθοριστικό να έχουμε σωστά μονωμένα κτίρια ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο της ‘’ενεργειακής φτώχειας’’  που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.

Και να σημειώσουμε, ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων γιατί το ενδεχόμενο τα γερασμένα και μη σωστά θερμομονωμένα κτίρια στην Ελλάδα να φτάσουν στο σημείο ‘’ενεργειακής φτώχειας’’, να αδυνατούν δηλαδή τα νοικοκυριά να πληρώσουν για να έχουν συνθήκες θερμικής άνεσης μέσα στα σπίτια τους, ήταν ορατό.

Ανδρέου Αργύρης

Τι κάνουμε τώρα όμως που η ενεργειακή φτώχεια χτύπησε την πόρτα μας;

Καταρχήν το σημαντικότερο για τον ΠΣΕΜ είναι ότι  πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Είναι κρίσιμο να καταλάβει ο καταναλωτής ότι δεν πρέπει να κάνει εξοικονόμηση χρημάτων για την εφαρμογή σωστών μονώσεων στο κτίριο του. Τα λεφτά που θα γλυτώσει κάνοντας εκπτώσεις στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ή στα συνεργείο που θα τα εφαρμόσει, δυστυχώς θα τα πληρώσει πολλαπλάσια μελλοντικά. Αντίστροφα, επενδύοντας σε σωστές μονώσεις με πιστοποιημένα υλικά και πιστοποιημένα συνεργεία θα απολαμβάνει τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο του, κυριολεκτικά για μία ζωή! 

Αφού λοιπόν εκπαιδευτούμε όλοι μας ότι δεν κόβουμε λεφτά από τις μονώσεις, αλλά αντίθετα είναι το κομμάτι που πρέπει να προσθέσουμε λεφτά στην κατασκευή ή στην ανακαίνιση του κτιρίου μας ας δούμε πως θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά προσέχουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Σε αυτό τον τομέα η προσπάθεια που κάνει ο ΠΣΕΜ για πάνω από μια δεκαετία αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Όλο και περισσότεροι ζητάνε πλέον χαρακτηριστικά των υλικών για να συγκρίνουν και να αποφασίσουν. Και όταν λέμε χαρακτηριστικά των υλικών, πάντα εννοούμε πιστοποιημένα χαρακτηριστικά, δηλαδή την υποχρεωτική βάση νόμου πλέον δήλωση επιδόσεων των υλικών και/ή το CE.

Μόνωση με ασφαλτόπανο

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει η αγορά ότι, το 2022 δεν στηριζόμαστε πλέον στο τι θα μας πει ο κάθε πωλητής ή η κάθε εταιρεία. Ο καταναλωτής είναι προστατευμένος ζητώντας την υποχρεωτική βάση νόμου δήλωση επιδόσεων των υλικών ή οποία είναι δεσμευτική για τον κατασκευαστή.

Παρόλο λοιπόν που η προσπάθεια του ΠΣΕΜ έχει αρχίσει πλέον να αποδίδει καρπούς, πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει την ενημέρωση του κοινού και ο ΠΣΕΜ. ΜΟΝΟ πιστοποιημένα υλικά.

Πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο ‘’θα μου φέρει ο μάστορας τα καλύτερα υλικά’’ είναι κρίσιμο ο πελάτης να ξέρει πιο υλικό θα χρησιμοποιηθεί και ποια είναι τα πιστοποιημένα χαρακτηριστικά του. Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι πριν την εφαρμογή του έργου υπάρχει έγγραφη μελέτη ώστε να γνωρίζει ο πελάτης ακριβώς εκ των προτέρων τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και τα οφέλη που θα έχει.

Θερμοπροσόψεις

Και τέλος ερχόμαστε στο κομμάτι των συνεργείων, των ανθρώπων που θα κάνουν την εφαρμογή των πιστοποιημένων υλικών. Ίσως η πιο κρίσιμη επιλογή για να έχουμε ως αποτέλεσμα μια σωστή μόνωση. Εδώ δυστυχώς η προσπάθεια του ΠΣΕΜ δεν έχει ακόμα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όλοι θα ψάξουν ένα πτυχιούχο μηχανικό ή αρχιτέκτονα για να κτίσουν το σπίτι τους, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει συνείδηση ότι πρέπει να ψάξουν για ένα πιστοποιημένο μονωτή όταν έρχεται η στιγμή να κάνουν μόνωση.

Ο πιστοποιημένος μονωτής ή η πιστοποιημένη εταιρεία μονώσεων είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα κατάλληλα πιστοποιημένα υλικά, θα σας εξηγήσουν τον λόγο της επιλογής τους και φυσικά θα διασφαλίσουν την σωστή εφαρμογή τους σε ένα σύστημα μόνωσης.

Πιστοποίηση στις εργασίες μόνωσης σημαίνει ότι έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, και επιλέγοντας πιστοποιημένα συνεργεία μονώσεων ο πελάτης είναι σίγουρος ότι θα γίνει η σωστή επιλογή υλικών και σωστή εφαρμογή τους. Ο πελάτης είναι σίγουρος επιλέγοντας ένα πιστοποιημένο συνεργείο μονώσεων για την επένδυσή του γιατί πολύ απλά θα λάβει έγγραφη εγγύηση για το σύστημα μόνωσης.

Μονώσεις ταρατσών

 Όλοι θεωρούμε αυτονόητη την εγγύηση αγοράζοντας ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο το 2022 αλλά ακόμα δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο ότι μια μόνωση η οποία έχει πολλαπλάσια αξία πρέπει να συνοδεύεται και αυτή από γραπτή εγγύηση που να καλύπτει και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και την σωστή εφαρμογή τους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης έχει οργανώσει πολλές δράσεις πιστοποιήσεις αλλά και ενημέρωσης του κοινού σχετικά. Και θα συνεχίσει να προσπαθεί όλο και περισσότεροι να ζητάνε πιστοποιημένα συνεργεία για την εφαρμογή μονώσεων.

Αυτή είναι και η καινοτομία που προτείνει ο ΠΣΕΜ για το άμεσο μέλλον. ΜΟΝΟ πιστοποιημένα υλικά και εφαρμογή τους ΜΟΝΟ από πιστοποιημένα συνεργεία. ΜΟΝΟ έτσι ο πελάτης θα είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα έχει, και θα καταφέρει η χώρα μας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τα νοικοκυριά την ενεργειακή φτώχεια.