Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας

Submitted on
​Νέα Τεχνική Οδηγία πυροπροστασίας

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση του ΤΕΕ για την ενημέρωση των μηχανικών σχετικά με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας ΠΔ 41/2018, με συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΕΛΟΤ, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιστημονικές οργανώσεις και συλλόγους Μηχανικών, την αγορά κατασκευών και υλικών και μεγάλο πλήθος μηχανικών.

​​​Νέος Κανονισμός πυροπροστασίας νέα ΤΟ ΤΕΕ
Ο νέος Κανονισμός, όπως τονίστηκε στην ημερίδα «ήταν και μνημονιακή υποχρέωση» που συντάχθηκε σε αντικατάσταση του Κανονισμού του 1988, καθώς ήταν αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι σχεδιαστικές κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των κτιρίων, όπως αυτές εξελίχθηκαν στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν. Επιπλέον ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εργαλείο το οποίο θα είναι εύχρηστο για το μηχανικό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. 

Πρωταρχικός στόχος του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων είναι η ασφάλεια του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, η οποία επιτυγχάνεται γενικά με κατάλληλο σχεδιασμό του κτιρίου και των επιμέρους χώρων του, με την εγκατάσταση ενεργητικών μέσων και συστημάτων, καθώς και με την βέλτιστη επιλογή υλικών και εξοπλισμού.

Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας
Οι πέντε άξονες που περιέχει ο νέος Κανονισμός είναι οι ακόλουθη:

  • Οδηγίες και παραδείγματα σχεδιασμού προδιαγραφής και επιλογής συστημάτων παθητικής πυροπροστασίας
  • Τεχνικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό
  • Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες εφαρμογής και ελέγχου στα συστήματα παθητικής πυροπροστασίας, με ενδεικτικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες
  • Ελάχιστο περιεχόμενο οδηγού παραλαβής εγκατεστημένων συστημάτων, σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή απαίτηση και το νέο κανονισμό πυροπροστασίας
  • Παραδείγματα κατηγοριοποίησης, με παραπομπές στις κατάλληλες ανά περίπτωση διαδικασίες δοκιμών συστημάτων και επεξήγηση των απαιτούμενων επιδόσεων και αντίστασης στη φωτιά.

Όπως δήλωσε ο Γ. Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, η έκδοση νέας ΤΟ ΤΕΕ για την πυροπροστασία κατασκευών γίνεται στο πλαίσιο της αποστολής του ΤΕΕ, ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, με κεντρικό στόχο κάθε έργο που γίνεται στη χώρα, να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε επιστημονικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας
Παράλληλα γνωστοποιήθηκε η λειτουργία σχετικού blog της Ομάδας Σύνταξης ΤΟΤΕΕ Πυροπροστασίας Κατασκευών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις προτάσεις τους, αλλά και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις. 

Ο κ. Ανδρέου Ανάργυρος, γενικός διευθυντής της Ανδρέου GROUP και πρόεδρος του ΠΣΕΜ παραβρέθηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ, προς ενημέρωση σχετικά με τον νέο Κανονισμό, ώστε να βρίσκεται κέντρο των τεχνικών εξελίξεων και να συνεργήσει στην πρόοδο του κλάδου μονωτών, όσον αφορά τα πρότυπα, την τυποποίηση, την ποιότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζήτηση.